Thursday, December 8, 2011

Jumpa Pakar Pemakanan di Hospital Sultan Ismail (HSI)

Seperti di post blog aku sebelum ini berkenaan dengan temu janji, semalam (07.12.2011) aku menghadiri sesi taklimat nasihat pemakanan berkenaan dengan Diabetes ketika hamil yang disampaikan oleh Pakar Pemakanan (Dietician), Klinik Diet - Hospital Sultan Ismail (HSI), Taman Mount Austin. Nama pakar tu aku lupa, huhuhu.. tapi satu info yang baik untuk semua yang hadir. Rasanya nasihat ini bagus diberikan kepada ibu mengandung di 1st trimester yang tidak mempunyai masalah kerana info pemakanan yang disampaikan memang mudah diikuti dan boleh dijadikan amalan sepanjang tempoh kehamilan.

Setelah mendapatkan kebenaran untuk keluar dari Ketua Unit, pada jam lebih kurang 1.00 ptg, aku bergerak dari ofis ke HSI melalui Taman Pelangi terus merentasi Tebrau yang mengambil masa lebih kurang 40 minit. Al-maklum lah, banyak benar lampu isyarat. Aku sampai di perkarangan HSI jam 1.40 ptg tetapi masalah parking kereta plak jadi punca aku terpinga-pinga. Kalau ikut plan parking HSI ni, pertama kali kedatangan aku ke sini memang menjadi kekeliruan. Susah juga...


Setelah mendapat tempat letak kereta yang agak jauh dari bangunan yang aku ingin tuju, tepat jam 2.00 ptg aku melangkahkan kaki ke Kaunter Pendaftaran. Kira mudah juga nak cari Klinik Pakar ni. Di Lobi Utama Hospital, belok ke kanan, nampak je signboard CRC (Central Register Counter) dan Farmasi, terus jumpa Klinik Diet ni. Jam 2.30 ptg sesi taklimat bermula. Lebih kurang 10 orang pesakit macam aku ni mengikut program diet ni.

Oklah, di sini aku rumuskan apa yang aku pelajari dari kesilapan pemakanan aku selama ini.

Setelah dikenalpasti mempunyai diabetes ketika mengandung:-
1) Makanan yang perlu dielakkan:- aiskrim - susu pekat manis - semua kuih manis terutama yang ada gunakan gula merah- glukos - buah dalam tin - semua jenis gula - madu - kek - coklat - jem - kaya - minuman ringan
p/s: milo + air kotak + jus juga adalah tidak digalakkan


2) Makanan terhad:-* Bijirin => nasi - roti - kraker - oats mentah - chapati - tosai - bubur nasi
* Sayuran berkanji => Ubi kayu - labu - sukun - dhal - keladi - kacang peas - baked bean - kentang - jagung tin

* Buah-buahan => limau - pisang - epal - belimbing - tembikai - betik - nenas - manggis - plum - laici - langsat - jambu air - jambu batu

* Hasil tenusu => susu tepung rendah lemak - susu rendah lemak - yogurt rendah lemak tanpa perisa


3) Makanan Bebas:-
* Cecair => air mineral - teh - barli - kopi - sup - limau nipis

* Perasa dan rempah => serbuk cili/kari - herba - rempah ratus - lada sulah - cuka - lada hitam

* Sayuran berdaun => bayam - kailan - sawi - ulam - kobis - sayuran berdaun


Selain menasihatkan jenis makanan yang boleh diambil pemakanannya, Pakar Pemakanan juga telah memberikan jadual pemakana.






No comments:

Post a Comment